New Car + Android Phone + Bluetooth A2DP = Spotify While Driving

I’d already paired my phone with our new car on the day we bought it, for the purpose of conducting phone calls. Today, I decided to see whether the car and the phone would team up to allow the distribution of audio. They did. So far so good.

But would it really allow me to play from the Spotify client? The surprising answer — surprising to me, anyway — is yes. Thanks to A2DP, I was able to listen to Spotify through the car speakers. I forgot to check whether I could control the Spotify client in any meaningful way from the car’s controls, but I very much doubt it. If I can control it at all, I’m sure it will be no more than play, stop, rewind and fast-forward.

Of course, this requires a 3G data connection, which I have, but that would get expensive very quickly over the border. For local driving, however, it’ll be a very useful feature. Since our new car doesn’t even have a CD player, having the ability to stream from Spotify provides a necessary alternative.

This entry was posted in Cars, Music, Technology. Bookmark the permalink.

5 Responses to New Car + Android Phone + Bluetooth A2DP = Spotify While Driving

 1. AvEaVe says:

  Hi Ian,

  I stumbled upon your article while searching for possibilities to do exactly like you described! So to stream music directly from Spotify to a A2DP device, using an Android Phone.

  Good to hear it’s possible! I’m planning on bying a Bluetooth speakerset too, so I can use the same trick at home.

  One question: it works, but HOW does it work?? Do you choose ‘send via Bluetooth’ in your phone or something? Or does Spotify have a function for this? I have no idea how this works in everyday use…

  Thanks in advance for elaborating!

 2. AvEaVe says:

  Goh, zit even verder te kijken maar had het ook gewoon in het Nederlands kunnen vragen zie ik… 😉

 3. ianmacd says:

  Je moet de telefoon eerst pairen met de auto. Dat moest in mijn geval twee keer gedaan worden, een keer voor de telefoonfunctie (om via de telefoon te kunnen bellen, adressenbestand inlezen, enz.) en nog een keer voor Bluetooth-audio.

  Vervolgens kan ik op afspelen drukken op de dash van de auto, maar dan start hij de Last.fm applicatie op. Op de een of andere manier is dat mijn default audioplayer geworden, terwijl ik het eigenlijk nooit gebruik en ook geen defaultinstelling kan vinden.

  Dus moet ik op de telefoon handmatig Spotify opstarten en een playlist selecteren, maar dat is niet erg. Dat doe je eenmalig vooraf aan de rit.

  Vervolgens op de telefoon of op de dash van de auto op afspelen drukken en de muziek klinkt door de wagenluidsprekers.

  Naadloos is het echter niet. Je kan op het display van de auto niet zien wat er wordt afgespeeld. A2DP weet nl. niets van Spotify. Wel kun je afspelen, stoppen en zowel vooruit- als terugspoelen. De basisfuncties dus, maar niet meer dan dat. Volgens mij zal dat niet anders zijn in welke auto ook.

  Hoewel het niet perfect is, is het zeker beter dan niets. Ik ben er blij mee. Let er wel op als je veel rijdt dat je niet over je datalimiet heen gaat. Het tikt aardig snel aan met Spotify.

  Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *