Belspel

Godverdomme! Ik ben erin gestonken; erin geluisd, beter gezegd.

Het is een fenomeen van de laatste jaren, blijkbaar. Kom ik terug uit de VS na zo’n 5,5 jaar en wat beheerst anno 2005 mijn beeldscherm? Juist, de belspellen. RTL4, SBS6, Veronica… overal kom je die troep weer tegen. Goedkope zendtijd is het gewoon. Een niet-bewegende camera, een woordenspel dat geraden moet worden, een telefoon- en SMS-nummer onder aan het scherm, en een of andere snol die doet alsof er nog helemaal niemand het juiste antwoord geraden heeft.

Dat doen alsof neemt doorgaans de vorm van een even overdreven als talentloze acteerprestatie die zelfs het niveau van de overdaagse soapseries niet haalt. Echt zoiets van “Nou, dit hebben we hier in de studio nog nooit meegemaakt, mensen. Niemand weet het gewoon. Misschien komt dat wel door het tijdstip. Ja, het zou kunnen. Het is wel zondagochtend, hoor. Er zijn een hoop mensen naar de kerk of die nog lekker aan het uitslapen zijn, maar jij gelukkig niet. Jij zit gewoon televisie te kijken en jij weet misschien het antwoord. Weet je het dan eigenlijk wel? Bel dan toch gewoon! Ja, want er staat wel €2000 op het spel. Twee duizend euro, mensen. Gegarandeerd, hoor! Dat is me toch wat. €2000, zeg! Stel je voor wat je daar allemaal mee kan doen. En dan net voor de Kerst ook nog. Dat is toch helemaal te gek? Dit geld staat vandaag nog op jouw rekening. Het enige wat je hoeft te doen is bellen. Kom op, zeg! Ik snap het niet, hoor. Zouden we het te moeilijk hebben gemaakt? O, wat erg. Het programma zit er eigenlijk al bijna op, maar dit geld moet gewoon vandaag nog vergeven worden. Dat hebben we gegarandeerd. Mensen, ik hoor het net van mijn regisseur: we gaan net zo lang door, totdat we een winnaar hebben. Dus bel maar!”

Tja, je raakt al gauw geïrriteerd door dit soort flauwe onzin. Binnen een paar minuten gaat die irritatie echter over in regelrechte walging voor de onsmakelijke manier waarop men de kijker tot bellen of SMS’en aanzet. 80 cent per ontvangen bericht of een dergelijk bedrag per minuut als je ouderwets de hoorn gebruikt.

Maar er klopt iets niet, hè? Het raadsel is veel te simpel. Hoe kan het toch nou zijn dat er helemaal niemand het al geraden heeft? En dat zouden ze toch ook niet willen, zou je denken, want dan zouden ze met hun televisieprogramma nog minder dan één euro verdienen voor dat ene winnende telefoontje of SMS’je.

Tot gisteren ging ik ervan uit dat ze gewoon verzwegen dat er al iemand gebeld had met het juiste antwoord. Smerig dus, maar gisteren zei de wel zeer irritante belspeldel op de buis uitdrukkelijk dat er nog helemaal geen juist antwoord was binnengekomen. En, ja hoor, toen ontstond dus ook bij mij de verleiding…

Zou er toevallig echt nog niemand dat woord hebben gezien? Het was toch niet zo moeilijk? Maar het was inderdaad zondagochtend; zou er dan werelijk toch bijna niemand naar kijken? Misschien niet, want wie gaat er nou voor zijn plezier naar zoiets kijken? Je komt die bagger eigenlijk alleen maar al zappend tegen en dan weet je gewoon niet hoe snel je verder moet. Maar op de een of andere manier was ik dus blijven hangen. Zou ik dan daarin een van de weinigen zijn?

Tja, voor 80 cent €2500 binnenhalen; ook ik vind dat leuk, natuurlijk. Dan maar bellen met het juiste antwoord. Geen zin in een live gesprek met die verschrikkelijke trut op de televisie, maar vooruit dan maar. We gaan ervoor. Hier met die poen!

Niet dus.

Wat blijkt? De opgenomen stem aan de telefoon vertelt doodleuk dat ik de negende beller ben en er wordt telkens alleen antwoord aangenomen van elke tiende beller.

Godgloeinde! Dat zetten ze mooi niet tussen de kleine lettertjes onder aan het scherm! Hoe durven ze het? Je wordt uitgenodigd om te bellen als je het juiste antwoord weet, je weet het antwoord dan ook gewoon, jou wordt verteld dat die €2500 gewoon van jou is, want er is verder niemand anders die het antwoord weet… Tja, iedereen heeft zijn grenzen, ik dus ook, en dan ga je dus bellen. Als het er toch voor het oprapen ligt, waarom dan niet?

Puur fraude dus. Al zoekende op internet kom ik verrassend genoeg geen verhalen tegen van mensen die zich hierdoor gedupeerd voelen. Zou ik dan de enige zijn? Van hoeveel mensen peuteren ze op deze oneerlijke manier 80 cent los? Hoeveel mensen krijgen hierdoor de verkeerde smaak te pakken en gaan dan keer op keer bellen in de hoop een keertje op een meervoud van tien uit te komen? Tja, als er al eerlijk wordt verteld welk nummer je nou eigenlijk bent. Wedden dat je ook wel honderd keer kan bellen om steeds maar te horen dat je een bellernummer tussen de 1 en de 9 hebt? Ik had geen zin om erachter te komen en zodoende nog kwader te worden.

Ik ben erin gestonken. Ik neem het vooral mezelf kwalijk dat ik ben bezweken, door de knieën gegaan voor zoiets stoms. Nu behoor ik tot in de eeuwigheid tot die groep mensen die zichzelf ingeluisde onnozele sukkels mogen noemen. Tja. Ik dus. Ben ik soms nog niet cynisch genoeg? Balen, man.

Anderzijds vind ik dit zoals gezegd puur fraude, want je kan gewoon niet weten dat jouw antwoord hooguit 10% kans maakt om geaccepteerd te worden. Dat zeggen ze er mooi niet bij en men doet alsof er gewoon niet gebeld wordt, alsof niemand het weet en alsof jij gewoon slimmer bent dan al die andere kijkers.

Nee, mensen; ik heb voor mezelf eens te meer bewezen dat ik net zo ongelooflijk dom ben als al die andere sukkels die iets voor niets denken te kunnen bemachtigen.

This entry was posted in The Netherlands. Bookmark the permalink.

11 Responses to Belspel

  1. Jo says:

    Ach, sukkel. Je weet toch dat het altijd zo loopt 🙂 Wat wel leuk zou zijn als je een klacht indient bij de Reclame Code Commissie of Consumentenbond, of iets dergelijks. Het zou fijn zijn als iemand dit soort oplichterij tegengaat!

    Groetjes,

    Jo

  2. Bas Scheffers says:

    In my radio verleden deden we dit ook, maar niet geautomatiseerd en om een andere reden. Je vraagt altijd om “beller nummer x” met het juiste antwoord. De reden daar voor was dat je iemand in de uitzending wilde hebben die ook een beetje interesant klonk, niet om geld te verdienen aan de telefoonlijn; onze lijnen waren gratis of normaal tarief.

    Ik zal niet ontkennen dat het niet echt eerlijk is, maar het is niet de oplichterij van dit soort bel TV programmas!

  3. Aan de Reclame Code Commissie heb ik geen moer, vrees ik. Het gaat hier immers niet om reclame.

    Toch zou ik het niet onaardig vinden om dit soort belazerij aan te pakken, want er wordt wel zeer bedrieglijk en oneerlijk opgetreden. En dat in een tijd dat zo veel mensen het niet breed hebben. Juist van die mensen wordt geld afgepakt dat hard nodig is. Bij mij gaat het eerder om gekrenkte trots.

    Bas, jouw opmerking dat het “niet de oplichterij van dit soort bel TV programmas” is, snap ik even net. Bedoel je gewoon dat deze techniek allesbehalve origineel is?

  4. Victor says:

    hethethet het het hethet, het hethet Sausage Factory! [1]

    [1]: That was a reference to the Fast Show (just in case you don’t recognize it 😉

  5. I don’t get it, I’m afraid. Can you explain?

  6. Jules says:

    Je bent niet de enige die zich mateloos stoort aan dit soort bedriegers, Ian: Er zijn al kamervragen over gesteld. Zoals gebruikelijk is dit beantwoord met: bla bla bla zelfregulering bla bla.

    Je moet dit soort spelletjes zien als een loterij. Maar omdat zo’n loterij niet mag, maken ze er een kennis-spel van.

    En omdat er alleen maar mensen naar kijken die Nederland niet eens op een kaart van Europa kunnen aanwijzen, moeten de vragen wel enorm simpel zijn.

    Wen het aan je TV uit te zetten als er niets op is.

  7. Shannon says:

    dude, wanna do that in english?

  8. Bas Scheffers says:

    Het geldverdienen aan TV spelletjes in Nederland begon jaren geleden met (Veronica’s?) Call TV, inderdaad met dit soort belachelijke oplichterij.

    Maar wat ik bedoelde met dat wat wij bij radio uitzendingen deden niet in dezelfde categorie van oplichterij als TV spelletjes thuishoorde is dat het de speler-die-wel-het-goede-antwoord-had-maar-niet leuk-genoeg-klonk niets koste; behalve dan dat ze geen prijs wonnen. Maar de telefoon was geen inkomsten bron, terwijl het voor dit soort TV spellen het enige is waar ze geld aan verdienen.

    Al hoor ik de laatste jaren ook steeds meer 0900 nummers voor radio stations, dus zal dat inmiddels ook wel veranderd zijn. En in plaats van een ingesprek toon of uit laten rinkelen zal het opnemen met de melding dat alle lijnen vol zijn ongetwijfelt ook errug lucratief zijn.

  9. Supersukkel says:

    Hey mensjes,

    Ik heb zojuist 113 keer gebeld! om te testen of het toch geen zwendel is, maar helaas het tegendeel bewijst!

    Waarschijnlijk zijn het nog geeneens rechtsteekse uitzendingen, en in haar oortje wordt ingefluisterd wat ze moet zeggen, of ze leest het, kortom allemaal toneel, en de mensen die aan het woord komen bij het belspel zitten waarschijnlijk allemaal in het complot!

    WEg geld, maar wel weer wijsheid!

    MENSEN NIET DOEN!!

  10. F. van den Heuvel says:

    Het zijn ongelooflijke instinkers, die belspellen op de commerciële zenders!

    En wie zien dat niet? Of willen het niet zien? Juist, de grote horde lager opgeleiden die zich door deze ongelooflijke shit als makke schapen naar de slachtbank laten leiden!

    Een beetje hoger opgeleide trapt hier niet in want die weet hoe kansberekening werkt.

    Daarom vind ik het zo ontzettend misselijk dat de gasten die bij dergelijke omroepen aan de touwtjes trekken op zo’n manier misbruik maken van simpele zielen! Bah, om te kotsen!

    Steeds maar opnieuw blijven bellen!

    Belt u maar, belt u maar!

    M’n 2e huis in Spanje

    heb ik bijna bij elkaar!

  11. Roos, MJ says:

    Waterborg was deze keer als hoofdprijs-woord verstopt voor de beller van 0,60 cent per gesprek.

    Ik bedoel zelfs op internet’s google zijn er geen officïele betekenissen voor het woord.

    Ik voel me dan belazerd, als ik alle letters van het alfabet met elkaar moet vergelijken en dan delen dan kom ik op 24x24x24 etc. antwoorden.

    Ik wil mijn geld terug, dit is niet eerlijk, dit zijn casino-praktijken, gokken is niet zoals het spel zich presenteerd door de omroep sbs6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *