Geert Groote In Rep En Roer

Oei, oei, oei, het rammelt aan alle kanten bij de Geert Groote School in Amsterdam. De berichtgeving windt er geen doekjes om, getuige artikelen de afgelopen week in De Volkskrant, het NRC, het AD en niet 1, niet 2, niet eens 3, maar liefst 4 berichten in Het Parool.

De meeste chaos heeft betrekking op de GGS2 school op de Fred Roeskestraat, die al langer te boek staat als ‘zeer zwak’ bij de onderwijsinspectie. Het scheelde niet veel of dit was Eloïses basisschool geworden. Wij waren bekend met de geschiedenis, maar tegelijk onder de indruk van nieuwe directrice, Anne Veldt.

Toch kun je het je als buitenstaander niet permitteren om de mooie praatjes van de leerkrachten en nieuwe directrice voor zoete koek te slikken. De school, ook al zou het nu op de goede weg zijn, verkeert in turbulente tijden en zou net zo makkelijk weer kunnen omslaan in een probleemschool. Daarom hebben we uiteindelijk toch voor de GGS1 gekozen, die decennialang stabiel en betrouwbaar functioneert. Gelukkig maar, want dat omslaan lijkt nu een feit.

Op Eloïses toekomstige basisschool, de GGS1, is het dus fors minder erg gesteld, maar de vrees ontstaat nu wel dat deze school meegezogen wordt in de ellende van haar ontregelde zus. Het artikel in het AD stelt overigens ten onrechte dat ook de GGS1 vorig jaar met sluiting zou zijn bedreigd. Dat klopt gewoon niet.

Ik ben zeer benieuwd hoe het nu verder moet met de GGS2, die er alle schijn van had juist op de goede weg te zijn met zijn verbeterplan. Als je de berichtgeving moet geloven, kon een aantal ouders de compromis niet verkroppen die deze school noodgedwongen had gemaakt met de gemeente om de voortgang van rekenen en taal te toetsen. De ouders in kwestie zouden vinden dat de school met deze nieuwe nadruk te cognitief onderwijs aan het geven was.

Inmiddels heeft de Vereniging van Vrijescholen op de commotie gereageerd.

Je kiest niet voor niets een Vrije School. Sarah en ik gaan de komende maanden nauwlettend de ontwikkelingen in de gaten houden, zeker met betrekking tot hun neveneffecten op de GGS1, waar Eloïse volgens de planning na de zomer gaat beginnen.

This entry was posted in Children. Bookmark the permalink.

2 Responses to Geert Groote In Rep En Roer

  1. Rotterdammer says:

    Hey, could you please post some of the snapshots from your last year’s spring trip to Scandinavia? Many thanks in advance!

  2. m.f. says:

    Hallo,

    wanneer houdt ggs 1 eens op met het beste meisje van de klas verhaal?

    Het is een school, een gezicht, een naam met twee gebouwen, beetje opbouwende tekst zou helpen in het proces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *